Search
Close this search box.

Tema Digital Challenge 2023 – „Inovație digitală pentru un viitor sustenabil”

21/06/2023

Autoritatea pentru Digitalizarea României, în parteneriat cu Asociația „SUPORT REGIUNEA CENTRU” și cu Asociația pentru Știință, Tehnologie și Întreprinzători Inovativi – ȘTII, cu sprijinul Mastercard Romania și al Academiei Europene a Regiunilor (AER), anunță  Tema anului 2023 a proiectului „Digital Challenge” –  „Inovație digitală pentru un viitor sustenabil”.

Concursul internațional „Digital Challenge” se axează pe promovarea inovării digitale în domeniul IT pentru a contribui la construirea unui viitor sustenabil avand ca scop încurajarea participanților să gândească și să dezvolte proiecte inovatoare care să abordeze provocările și problemele actuale legate de sustenabilitate, prin utilizarea tehnologiilor digitale.

Agenda evenimentului:

–  01 iulie 2023: Lansarea înscrierilor în competiție (concursul internațional „Digital Challenge”) și distribuția sugestiilor de subiecte de concurs pe site-ul www.digitalchallenge.ro;

–  01 iulie 2023 – 31 august 2023, ora 23.59: Perioada de înscrieri în competiție;

–  01 septembrie 2023 – 07 octombrie 2023, ora 23.59: Transmiterea proiectelor;

–  08 octombrie 2023 – 20 octombrie 2023: Evaluarea proiectelor;

– 21-22 octombrie 2023: Conferință – eveniment fizic (transmis și live) pentru prezentarea proiectelor câștigătoare, premierea, susținerea sesiunilor de prezentări ale speakerilor, prezentări companii/instituții și workshop-uri;

– 21-22 octombrie 2023: Sesiune de comunicări științifice indexată într-o bază de date internațională (Google Academic, ProQuest, EBSCO, SCOPUS, IEEE, etc.) dedicată cadrelor didactice din mediul universitar și specialiștilor in domeniu.

Concursul internațional „Digital Challenge” se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 26 de ani și include domenii precum programare, proiectare 3D, modelare 3D și aeromodelism. Concursul va oferi participanților o platformă de exprimare a creativității și a abilităților lor în domeniul digital.

Conferința internațională, care va avea loc fizic și va fi transmisă live, va reuni câștigătorii concursului și va oferi sesiuni de prezentări susținute de speakeri de marcă.

Sesiunea de comunicări științifice va fi sustinuta de Universitatea Danubius Galați, partenerul academic al acestui proiect, care va juca un rol esențial în susținerea sesiunii de comunicări științifice din cadrul proiectului. Această sesiune se adresează studenților, masteranzilor, doctoranzilor și cadrelor didactice din mediul universitar, oferindu-le o platformă valoroasă pentru a-și împărtăși cercetările și descoperirile în domeniul inovației digitale și al sustenabilității. Comunicările științifice prezentate în cadrul acestei sesiuni vor fi indexate într-o bază de date internațională și vor contribui la dezvoltarea cunoașterii în domeniul digital și la promovarea excelenței academice.

„Totul este comunicare, este un postulat care acum două decenii reunea o paletă foarte largă de studii și cercetări în diverse domenii ale științelor socio-umane. Mai târziu, un cercetător canadian, Marshall McLuhan ne-a zis că „mediul este mesajul” , anticipând cumva ceea ce noi numim astăzi „era digitalizării”. Internetul este peste tot, comunicând digital în toată lumea, și putem spune că suntem digitali pentru că avem acest privilegiu de a fi  contemporani cu utilitatea digitalizării, dar, în egală măsură, știm că avem nevoie de noi competențe în această provocare fantastică a digitalizării în mod concret și asumat! Recunoaștem, cu mult entuziasm, nevoia de a avea cât mai mulți tineri specialiști în digitalizare și suntem extrem de bucuroși să putem fi parte din această poveste care se numește Digital Challenge 2023!”  susține Conf. univ. dr. Andy Corneliu Puşcă, Președintele Universității  Danubius.

Câteva exemple de proiecte care pot fi abordate în domeniile programării, proiectării 3D și aeromodelismului în cadrul Tema anului 2023 – „Inovație digitală pentru un viitor sustenabil”  vor fi prezentate pe site-ul proiectului www.digitalchallenge.ro.