România are tot ce-i trebuie pentru a deveni o națiune digitală – președintele ADR, Sabin Sărmaș

09/09/2020

Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), a participat miercuri, 9 septembrie, la Smart Transformation Forum 2020, ca panelist la secțiunea Smart City, Ongoing Process.

În intervenția sa, Sabin Sărmaș a evidențiat rolul deosebit de important al ADR ca liant între performanța mediului privat IT&C din România și sectorul public, pentru a găsi soluții concrete în beneficiul cetățeanului.

ADR este o instituție relativ nouă, astfel că am avut șansa de a putea stabili proceduri de lucru similare celor din mediul privat. În timp, am observat cum preluarea modelelor de lucru din business în sectorul public crește performanța administrativă. Digitalizarea României presupune livrabile concrete, dar are și o componentă strategică esențială: legislația. Am făcut eforturi constante pentru îmbunătățirea reglementărilor legale, așa cum este cazul semnăturii electronice – astăzi, toate instituțiile publice sunt obligate să primească înscrisuri în format electronic de la cetățeni și de la companii. Dar nu rămânem doar la nivelul strategiilor. Avem în vedere soluții state-of-the-art în tehnologie, care să poată fi ușor de implementat și de personalizat în funcție de nevoile administrației publice. Un exemplu este aici.gov.ro, o platformă pe care am realizat-o împreună cu parteneri din mediul privat în beneficiul Ministerului Muncii, care a înregistrat peste 600.000 de utilizatori”, a declarat președintele ADR.

Pe parcusul alocuțiunii sale, Sabin Sărmaș a prezentat oportunitățile pe care le oferă viitorul cadru financiar multianual și pachetul european de fonduri pentru redresarea economică, ce însumează 80 de miliarde de euro. „Ne-am asigurat că, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, 100 de milioane de lei vor fi folosiți la realizarea documentațiilor tehnice pentru proiectele de digitalizare. De asemenea, lucrăm pentru a crea poli de competență  în digitalizare la nivel regional – am demarat deja procesul de stabilire a Centrelor Europene de Inovare Digitală, care vor fi cel mai important actor, la nivel regional, în transformarea digitală a instituțiilor publice și a companiilor private”.

În încheiere, președintele ADR a subliniat că există perspective concrete de optimism, întrucât, cu o strategie digitală corectă și stabilă, România are tot ce îi trebuie pentru a deveni în următorii ani o națiune digitală.