Președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Dragoș-Cristian Vlad, a participat la evenimentul Romanian Digital Day, la Bruxelles.

14/11/2023

Președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Dragoș-Cristian Vlad, a participat la evenimentul Romanian Digital Day, la Bruxelles.

Cu această ocazie, președintele a subliniat ideea că în acest moment Autoritatea pentru Digitalizarea României este o instituție matură care activează în procesul de digitalizare al Statului Român.

ADR a făcut pasul spre a deveni un furnizor de digitalizare și are în centrul activității sale o viziune asupra digitalizării ca serviciu pentru administrație și pentru cetățeni.

În ultimii doi ani am făcut progrese semnificative pe patru direcții cheie care asigură transformarea digitală a României;

  • Dezvoltarea competențelor IT în rândul cetățenilor;
  • Dezvoltarea de servicii electronice pentru cetățeni;
  • Construirea unei infrastructuri IT scalabile și adaptabile la nevoile actuale și viitoare ale cetățenilor și ale administrației;
  • Construirea punților cu mediul de afaceri local și internațional.

Obiectivul fundamental al activității ADR este de a dezvolta servicii publice electronice și de a oferi cetățenilor posibilitatea de a interacționa 100% cu Statul Român.

Suntem determinați în a utiliza toate liniile de finanțare pe care România le are la dispoziție pentru a dezvolta competențele digitale ale cetățenilor români.Facem acest lucru atât la nivelul populației generale – prin transformarea  bibliotecilor în HUB-uri digitale, cât și la nivelul IMM-urilor. Ne propunem ca pe termen scurt să evaluăm și să dezvoltăm competențele digitale în Administrația Publică. Țintim peste 100.000 de cetățeni și peste 2000 de IMM-uri la nivel național.

Livrabilul fundamental al digitalizării României este implementarea Cloud-ului Guvernamental, care asigură transformarea digitală a României într-un mediu securizat și este implementat pe cele mai avansate sisteme de securitate posibile. Cloud-ul asigură un istoric al interacțiunilor dintre cetățean și Stat  și un nivel ridicat al puterii de calcul și este adaptabil nevoilor sistemului administrativ.

Deja, serviciile publice electronice pentru cetățeni capătă contur,  ADR reușind în acest an să lanseze două aplicații mobile ale Statului Român.

Astăzi, România este capabilă să ofere o identitate electronică unică fiecărui cetățean, prin aplicația RoeID. Prin ROeID, cetățenii români pot accesa servicii publice electronice și pot interacționa cu autoritățile administrației centrale sau locale. Aducem, astfel, serviciile publice la un click distanță de cetățeni. Provocarea pe care o avem în față vizează interoperabilitatea registrelor de bază, pentru a nu mai trimite cetățenii la ghișee sau în interiorul mai multor sisteme informatice.

România are toate condițiile pentru a reuși să facă digitalizarea un proiect de țară!

Suntem deja la finalul primului an în care putem raporta rezultate concrete! Finalul lunii decembrie va marca 34 de evenimente de viață lansate online, prin aplicația RoeID( servicii ale Ministerului de Interne, ale Registrului Comerțului, Ministerului de Externe și alte instituții publice centrale).

În august, ADR a finalizat proiectul ”Sistem de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre UE – SITUE”. SITUE este complementar ROeID, aplicația mobilă lansată deja de ADR, prin care cetățenii români își pot crea identitatea digitală. Românii vor beneficia de proceduri de identificare electronică, unitare și reciproce, la nivelul întregii Uniuni Europene. Totodată, nodul eIDAS va permite autentificarea cetățenilor europeni pe portalurile de servicii publice românești cu credențialele de identitate digitală (eID) emise de furnizorii de identitate din alte state membre, conform Regulamentului eIDAS. În ultimii zece ani, circulația cetățenilor UE în statele membre a crescut în mod constant, pe măsură ce tot mai mulți cetățeni se deplasează în spațiul european pentru a trăi, a lucra sau a studia. Este astfel necesar să dezvoltăm servicii publice europene – și deci transfrontaliere – a căror primă condiție de realizare este autentificarea cetățenilor în întregul spațiu european, eliminând pe cât posibil barierele naționale în ceea ce privește verificarea identității. Nodul eIDAS național va fi folosit pentru autentificarea transfrontalieră a persoanelor în relația cu furnizorii de servicii de e-guvernare. Nodul eIDAS facilitează comunicarea dintre infrastructura națională de identificare electronică (RoeID, un alt proiect gestionat de ADR, prin care se asigură identitatea electronică unică a tuturor cetățenilor României) și infrastructurile naționale de identificare electronică ale altor state membre UE.

De asemenea, instituțiile publice din țară vor putea valida, pe baza nodului eIDAS, identitatea cetățenilor europeni prin mijloace de identitate electronică notificate la nivelul Comisiei Europene.

România are șansa unică de a se relansa din punct de vedere digital și economic, de a recupera rapid decalajele care ne separă de statele dezvoltate ale Uniunii Europene.