Președintele ADR, Octavian Oprea, și vicepremierul Republicii Moldova pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu – schimb de bune practici pe tema digitalizării
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a primit astăzi vizita unei delegații din Republica Moldova conduse de viceprim-ministrul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu. Tema întâlnirii a fost schimbul de bune practici între instituțiile cu atribuții în sfera transformării digitale din cele două state: Agenția pentru Guvernare Electronică a Republicii Moldova și Autoritatea pentru Digitalizarea României.
Octavian Oprea, președintele ADR și Sabin Sărmaș, președintele Comisiei Parlamentare pentru Tehnologia Informației și Comunicații din Camera Deputaților au primit delegația Republicii Moldova la sediul ADR, unde a avut loc vizita de studiu.
În cadrul reuniunii, președintele Oprea și președintele Sărmaș, împreună cu specialiștii din cadrul ADR, au prezentat harta digitalizării administrației publice din România, adoptată de Executivul de la București în luna iunie a acestui an, precum și proiectele aflate în derulare, rezultatele ADR și funcționalitățile platformelor pe care ADR le gestionează.
În prezentarea procesului de transformare digitală a societății românești, președintele ADR și experții Autorității au evidențiat Politica Publică din domenul e-guvernării, realizarea Catalogului Serviciilor Publice, creșterea exponențială a utilizatorilor pe platformele gestionate de ADR și stadiul absorbției fondurilor europene pentru digitalizare.
„Sectorul public are capacitatea de se transforma într-un ecosistem axat pe nevoile reale ale românilor. În ultimii 30 de ani, procesele de digitalizare a administrației au fost implementate segmentat și insular. Prin proiectele ADR, prin Catalogul Național al Serviciilor Publice și urmând milestones-urile prevăzute de Politica Publică în domeniul e-guvernării, vom avea în curând o arhitectură completă și coerentă a proceselor administrative, pe baza căreia vom digitaliza, unitar și eficient, serviciile și procesele publice”, a spus Octavian Oprea, președintele ADR.
„Continuitatea consultărilor cu experții moldoveni generează idei inovative și soluții la problemele similare. Transformarea digitală este o provocare comună, iar experții moldoveni au soluții deja implementate, care ne permit să evaluăm modul în care ele pot fi adaptate și optimizate pentru societatea românească. Suntem acum într-un proces de unificare a serviciilor publice într-un ecosistem administrativ, care să răspundă adecvat nevoilor fiecărui cetățean și fiecărei companii”, a mai spus președintele ADR.
Președintele comisiei parlamentare pentru Tehnologia Informației și Comunicații din Camera Deputaților, Sabin Sărmaș, a subliniat faptul că „se cunoaște prea puțin faptul că Republica Moldova are de peste 10 ani un program excepțional în materie de e-guvernare. Acesta s-a bucurat de continuitate și de expertiză consistentă și, de aceea, Moldova are astăzi un pachet de soluții digitale, ce reprezintă coloana vertebrală a oricărui sistem național de guvernare electronică.
„Sunt extrem de multe asemănări în ceea ce privește procesul de digitalizare în cele două state. Există, de asemenea, similitudini, dar și complementarități între echipa ADR și cea moldovenească, tocmai de aceea astfel de schimburi de experiență pot reprezenta un mijloc de accelerare a procesului de digitalizare. Am convingerea că, pe lângă beneficiile uzuale aduse de tehnologie, această colaborare va reuși să aproprie și mai mult Republica Moldova și România”, a mai spus Sărmaș.
Iurie Țurcanu, viceprim-ministru pentru Digitalizare în Guvernul Republicii Moldova, a evidențiat legăturile constante și productive dintre experții români și cei moldoveni: „Am avut de mai multe ori ocazia să facem schimburi de bune practici cu experții din cadrul ADR. Pentru fiecare dintre noi, este important să învățăm din experiența celuilalt, deoarece astfel transformarea digitală va deveni un instrument de succes pentru economiile și societățile noastre. Prioritățile Guvernului Republicii Moldova sunt clare: lucrăm la un portal și la o nouă legislație a serviciilor publice. Acest proces ne-a oferit oportunitatea de a regândi principiile fundamentale pe baza cărora sunt prestate serviciile publice. În acest demers, am pornit de la nevoile cetățenilor moldoveni, luând în calcul, în egală măsură, principiile promovate prin Digital Services Act, legislația propusă în consultare de Uniunea Europeană”.
Din delegația Republicii Moldova au făcut parte Olga Tumuruc, director al Agenției de Guvernare Electronică; Vlad Manoil, coordonator șef Reingineria Serviciilor; Sergiu Bedros, manager produse IT; Mircea Esanu, director al Agenției Servicii Publice; Sergiu Manic, director adjunct la Agenția Servicii Publice și Eugeniu Ursu, specialist în cadrul departamentului IT al Agenției Servicii Publice.