Search
Close this search box.

Gradul de digitalizare a statului român a atins 27% în 2021, în creștere cu 6% față de anul anterior

12/04/2023

În cadrul întâlnirii de marți, 11 aprilie, a Comitetului pentru e-guvernare şi reducerea birocraţiei, Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a prezentat datele celei de-a doua monitorizări a gradului de digitalizare a sistemelor informatice aferente evenimentelor de viață incluse în Politica Publică de e-guvernare, document strategic aprobat în iunie 2021 de Guvernul României. Astfel, gradul de digitalizare al statului român a crescut cu 6 puncte procentuale față de punctul de pornire al monitorizării, în anul 2020.

Acest exercițiu de monitorizare este efectuat anual, iar datele centralizate de ADR reprezintă un raport de status al digitalizării administrației publice centrale din România. Datele cuprinse în această radiografie au fost colectate în perioada august-decembrie 2022 și sunt valabile pentru anul 2021.

Instituțiile responsabile care, prin eforturile lor, au inregistrat progrese în anul 2021 sunt: Oficiul Național al Registrului Comerțului, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inspecția Muncii din România, Biblioteca Națională a României, Agenția Națională de Administrație Fiscală, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Afacerilor Interne.

Politica Publică de e-guvernare este aliniată la noile obiective ale Deceniului Digital al Europei, programul de politică al UE pentru 2030 privind transformarea digitală.

Analiza ADR reprezintă raportarea și evaluarea progreselor fiecărei instituții în parte, conform sarcinilor stabilite prin Politica Publică.

Evaluarea generală a digitalizării României pentru anul 2021, precum și situația pe fiecare indicator în parte, se regăsesc în documentul ce poate fi accesat la adresa: https://www.adr.gov.ro/wp-content/uploads/2023/04/Detaliere-Indicatori.pptx.