Autoritatea pentru Digitalizarea României și Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri au organizat vineri, 31 iulie a.c., la Palatul Victoria, în format online, evenimentul de informare privind rolul centrelor de inovare digitală în implementarea viitorului Program Europa Digitală, intitulat European Digital Innovation Hubs – Boosting the digital transformation process, în prezența prim-ministrului României, Ludovic Orban, a președintelui Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), Sabin Sărmaș, a secretarului de stat în cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA), Liviu Rogojinaru, și a vicepreședintelui ADR, Octavian Oprea.
În scopul constituirii rețelei europene de centre de inovare digitală, va fi organizată o procedură de selecție în două etape. În prima fază, va avea loc o selecție la nivel național, în cadrul căreia România are posibilitatea să nominalizeze între 6 și 12 centre. Ulterior, va fi organizată o selecție la nivel european, în urma căreia entitățile aprobate vor face parte din rețeaua europeană a Centrelor de Inovare Digitală.
Selecția la nivel național va fi organizată de Autoritatea pentru Digitalizarea României, în colaborare cu Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. De asemenea, echipa care va evalua candidaturile depuse va fi formată din reprezentanți ai celor două instituții.
„Obiectivul digitalizării, din punctul nostru de vedere, este acela de a îmbunătăți calitatea serviciilor, produselor care sunt oferite de administrație către societate, către companii, către persoane fizice și să reducem timpul de soluționare, să reușim să oferim toate aceste produse și servicii în condiții optime, care să permită o accesibilitate și o soluționare cât mai rapidă a tuturor problemelor pe care le au cetățenii în relația cu administrațiile. Este foarte importantă îmbunătățirea colaborării între instituțiile publice, inclusiv prin asigurarea interoperabilității. Noi ne dorim ca un om, atunci când are de rezolvat o problemă, să se ducă la un singur site, nu la ghișeu; să se ducă la un singur site, să nu mai fie obligat să se ducă să-și ia certificate, avize, să se plimbe de la instituție la instituție”, a declarat prim-ministrul României, Ludovic Orban, în cadrul evenimentului.
“Digitalizarea în România începe să se descentralizeze, iar centrele de inovare digitală – tema principală a discuției noastre de astăzi – sunt probabil cel mai important pas concret pe care țara noastră îl va face în acest sens. Datorită parteneriatului între mediul universitar, clustere și mediul privat, sub coordonarea Guvernului, autoritățile locale vor avea în final șansa reală de a se digitaliza. În acest mod creăm adevărate punți între mediul privat și sectorul public, iar România își crește capacitatea de a atrage finanțări europene, de a contribui la evoluția unui mediu de business competitiv și de a face transfer tehnologic în adevăratul sens al cuvântului.
Îi mulțumim prim-ministrului Ludovic Orban pentru prezența în cadrul evenimentului și pentru mesajul de susținere atât a mediului economic, cât și a administrațiilor publice, în procesul de digitalizare. Prezența premierului în cadrul evenimentului confirmă importanța pe care Guvernul o acordă inovării și digitalizării, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României.”, a declarat Sabin Sărmaș, Președintele ADR.
„Dialogul tuturor părților implicate și feedback-ul primit din partea stakeholderilor – actori din mediul de afaceri, cel asociativ, cel academic și din sectorul public – sunt componente esențiale pentru succesul unui program de o asemenea anvergură. Rețeaua centrelor europene va funcționa ca un marketplace în care se vor întâlni, pe de-o parte, industria, societățile comerciale și administrațiile publice aflate în căutarea unor noi soluții digitale și, pe de altă parte, companiile care oferă servicii și consultanță pentru transformarea digitală. În acest marketplace, România are nevoie de centre de inovare digitală puternice, care să performeze la nivel european și global”, a precizat Vicepreședintele ADR, Octavian Oprea.
“Guvernul Ludovic Orban și-a asumat încă dinainte de criza COVID-19 ca prioritate transformarea digitală a statului român. Atât în sectorul public, cât și în mediul privat, introducerea rapidă a digitalizării la toate nivelurile va ajuta România să devină mai competitivă pe plan internațional și să-și îmbunătățească perspectivele de creștere economică sustenabilă. Modelele de afaceri vor suferi transformări radicale sub impactul digitalizării și al introducerii inteligenței artificiale în medii economice tot mai competitive. MEEMA susține demersurile ce vizează transformarea digitală a IMM-urilor non-IT, inclusiv prin crearea și dezvoltarea de centre de inovare digitală în țara noastră. În acest sens, recent a fost încheiat un protocol de colaborare în baza căruia MEEMA va sprijini ADR pentru realizarea criteriilor de selecție a centrelor de inovare digitală, evaluarea candidaturilor depuse de solicitanți prin desemnarea unor reprezentanți ai ministerului în comisia de evaluare și promovarea activităților întreprinse de guvern în vederea susținerii și dezvoltării centrelor de inovare digitală”, a conchis Liviu Rogojinaru, secretar de stat în cadrul MEEMA.