ADR a organizat dezbaterea „Dezvoltarea cadrului legislativ pentru participarea României la EOSC, EuroHPC și PRACE”

24/03/2023

Vineri, 24 martie, 2023, Autoritatea pentru Digitalizarea României împreună cu consorțiul Deloitte și Reff & Asociații a lansat dezbaterea cu tema „Dezvoltarea cadrului legislativ pentru participarea României la EOSC, EuroHPC și PRACE. Probleme identificate și soluții propuse”, ce a vizat necesitatea şi opţiunile de reglementare în domeniul intensificării participării României la reţele şi infrastructuri europene dedicate cloud-ului european pentru ştiinţa deschisă şi calculului de înaltă performanţă (EOSC, EuroHPC, PRACE).

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul unui amplu proiect pe care Autoritatea pentru Digitalizarea României îl implementează în prezent, respectiv „Cadru strategic pentru adoptarea și utilizarea de tehnologii inovative în administrația publică 2021-2027 – soluții pentru eficientizarea activității”, cofinanțat din Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, SIPOCA 704, cu referire specifică la rezultatul de proiect „Cadru legislativ actualizat, asociat tehnologiilor de tip blockchain, inteligenței artificiale, EOSC, EuroHPC și PRACE”.

Direcţiile de reglementare la nivel naţional în domeniul facilitării participării organizaţiilor din România la cloudul European pentru ştiinţa deschisă şi EUROHPC/PRACE pentru calcul de înaltă performanţă, identificate  până în prezent de ADR în colaborare cu echipa de consultanţi selectaţi în cadrul proiectului mai sus menţionat, au fost discutate şi validate cu reprezentaţii instituţiilor prezenţi la dezbatere, atât din perspectiva nevoilor de reglementare şi a barierelor legislative sau practice în procesul de participare la aceste infrastructuri europene, dar şi din perspectiva nevoilor de consolidare a expertizei şi capabilităţilor organizatorice şi instituţionale de cunoaştere a acestor direcţii strategice şi valorificare a resurselor puse la dispoziţie pentru dezvoltarea cercetării ştiinţifice în Europa.

Utilizarea acestor platforme poate conduce la accelerarea digitalizării în cercetarea ştiinţifică, la creşterea competitivităţii întreprinderilor şi o poziţionare mai bună a mediului academic din România în diseminarea cunoaşterii ştiinţifice. Ştiinţa deschisă şi calculul de înaltă performanta au un impact major în societate, prin soluţionarea marilor probleme cu care se confrunta societatea în domenii-cheie cum ar fi mediul, sănătatea, energie, alimentaţie.

Preşedintele ADR, Dragoş Cristian VLAD, a subliniat că “mijloacele tehnice şi infrastructura de resurse oferite de Cloud-ul European pentru Ştiinţa Deschisă creează premisa unei sinergii la nivel naţional intre organizaţii interesate în accesarea EOSC şi accelerează adoptarea de către comunităţile academice şi de cercetare a politicilor şi practicilor de ştiinţă deschisă, corelat cu recomandările şi politicile europene în domeniu. ADR va continua să susţină activ cooperarea şi schimbul de idei între mediul public, privat şi academic pe marginea utilizării instrumentelor şi platformelor digitale în cercetarea ştiinţifică”.

La rândul său, managerul de proiect Alina Pârâială a afirmat: “ne dorim recuperarea decalajelor în materie de cloud european pentru ştiinţa deschisă precum şi lansarea de proiecte de cercetare ştiinţifică numeroase şi complexe, care să servească obiectivelor de inovare în multiple domenii şi să fie de natură a utiliza resurse ale calculului de înaltă performanţă ( CIP) de nivel EUROHPC. Aceste proiecte ar putea conduce la amplasarea în România a unui centru CIP din reţeaua europeană şi creşterea numărului de cercetători şi ingineri cu expertiza în dezvoltarea şi operarea de resurse CIP, în centre de competenta dedicate. De asemenea, este importantă contribuţia autorităţilor publice în configurarea durabilă a acestor domenii în România printr-un cadru de reglementare şi normativ care să susţină iniţiativele naţionale”.

Dezbaterea s-a bucurat de participarea unui număr relevant de experţi interesaţi de evoluţiile în aceste domenii, reprezentând instituţii publice centrale, universităţi, institute de cercetare, centre de inovare digitală.