ADR a organizat conferința de închidere a proiectului UIP-POAT, prin care au fost elaborate 20 de proiecte în valoare de peste 400 de milioane de euro

26/03/2021

Autoritatea pentru Digitalizarea României a organizat joi, 25 martie, conferința online de închidere a proiectului „Sprijin pentru identificarea, gestionarea și implementarea proiectelor Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională finanțate în cadrul axei 2 POC 2014-2020”, finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin POAT 2014-2020.

În cadrul acestui proiect, a fost creată o echipă multidisciplinară care a integrat experiența în scrierea de proiecte, project management și identificarea soluțiilor tehnice, denumită Unitatea de Implementare Proiecte – Programul Operațional Asistență Tehnică (UIP-POAT).

Echipa de profesioniști UIP-POAT a contribuit decisiv la întărirea capacităților digitale ale statului român. Pe parcursul celor cinci ani de funcționare, echipa UIP-POAT a devenit un liant între expertiza din industria IT și nevoile instituțiilor publice. Determinarea profesioniștilor implicați în acest proiect a atras fonduri europene nerambursabile de peste 380 de milioane de euro. Aceste fonduri au fost folosite pentru rezolvarea nevoilor concrete ale beneficiarilor și partenerilor, astfel că activitatea administrației publice, în ansamblul său, a fost optimizată. Principalele beneficii ale proiectelor elaborate de echipa UIP-POAT vizează repere ale Strategiei Naționale Agenda Digitală pentru România 2020, cum ar fi evenimentele de viață, interoperabilitatea, nodul e-IDAS, securitatea cibernetică, identificarea digitală, e-Cultură, e-Sănătate. Mă bucură faptul că mulți experți din acest proiect vor continua să se implice în viitoarele proiecte ale ADR – experiența lor va fi fructificată și îmbogățită pe mai departe”, a declarat Octavian Oprea, președintele interimar al ADR.

Printre instituțiile beneficiare ale celor 20 de proiecte se numără Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Culturii, Ministerul Finanțelor, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică CERT-RO, Serviciul de Protecție și Pază, Consiliul Național al Audiovizualului, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci sau Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul domnul Sabin Sărmaș, președinte al Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Parlamentul României, doamna Monica Gubernat, președinte al Consiliului Național al Audiovizualului, doamna Elena Tudor, director în cadrul Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, precum și domnul Nelu Munteanu, director tehnic al CERT-RO.