Search
Close this search box.

Dragoș-Cristian Vlad, ADR: România este determinată să investească în proiecte de dezvoltare a competențelor digitale

27/05/2024

Președintele ADR, Dragoș-Cristian Vlad a susținut joi, 23 mai,  în cadrul consultărilor realizate de către MCID prin OIPSI cu Banca Mondială, importanța existenței unui cadru general de competențe digitale pentru toți românii, adaptat la nevoile românești – DigCompRo

Obiectivul principal al DigCompRO este de a standardiza și de a oferi o orientare clară a competențelor digitale pentru cetățeni într-un cadru unitar. Acest standard național pentru competențele digitale, adaptat la cadrul de competențe digitale al UE, contribuie la stabilirea unui sistem comun pentru întreaga administrație publică, pentru mediul privat, societatea civilă și pentru cetățeni. DigCompRo este necesar pentru dezvoltarea competențelor digitale în rândul cetățenilor, dar și pentru măsurarea și certificarea acestora.


“Acest cadru va garanta că toți cetățenii se pot angaja cu încredere, în mod critic și în siguranță cu tehnologiile digitale pentru a lucra și a participa la viața socială, luând în considerare, de asemenea, în mod important, tehnologiile și aplicațiile bazate pe inteligența artificială (AI). DigCompRo va consolida educația medie a cetățenilor și va combate dezinformarea. În prima rundă de consultări, feedback-ul scris privind DigCompRo primit de la diverse ministere și entități guvernamentale naționale, inclusiv Min. Muncii, ANC, Min. Culturii, INA, DNSC, ADR, ANFP, Min. Educației etc. sunt substanțiale, pozitive și de susținere a inițiativei.”, a declarat Dragoș-Cristian Vlad.

Adoptarea legală a acestui cadru are o importanță strategică semnificativă pentru România, în contextul inițiativei Deceniului Digital, în cadrul căreia se așteaptă ca majoritatea  populației să aibă competențe digitale de bază.

Pentru prima dată în România, vom adopta un cadru general de competențe digitale pentru cetățenii de toate vârstele, bazat pe inițiativa UE în acest domeniu (EU DigComp2.2), care ar putea informa următoarele revizuiri ale DigComp la nivelul UE în anii următori. Prin adoptarea oficială a acestui cadru, România se va alătura grupului restrâns de țări din UE care l-au adaptat la contextul/ realitățile culturale și îl va utiliza pentru dezvoltarea competențelor digitale ale tuturor cetățenilor (alături de Austria, Franța și Spania).

Pentru ca România să atingă obiectivul CE, trebuie să perfecționeze competențele digitale a majorității
populației, până în 2030. DigCompRo reprezintă o inițiativă fundamentală și oportună, care este în deplină concordanță cu eforturile de la nivelul Uniunii Europene.

“DigCompRo acoperă sectoarele digitalizării, educației și forței de muncă, necesitând angajament și inițiativă din partea ministerelor pentru a ne asigura că forța de muncă de astăzi și de mâine deține competențele digitale necesare pentru secolul XXI. În concluzie, un cadru unitar de competențe digitale va favoriza o societate incluzivă din punct de vedere digital, pregătindu-ne tinerii pentru viitor și sprijinind forța de muncă pent