Search
Close this search box.

Normele de monitorizare a conformității site-urilor web și a aplicațiilor mobile cu cerințele privind accesibilitatea au fost publicate în Monitorul Oficial

29/12/2022

Miercuri, 28.12.2022, a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1257, Decizia Președintelui Autorității pentru Digitalizarea României nr. 815 din data de 06.12.2022 pentru aprobarea Normelor de monitorizare a conformității site-urilor web și a aplicațiilor mobile cu cerințele privind accesibilitatea, denumite în continuare Normele.

În termen de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României a normelor, fiecare organism din sectorul public are obligația să notifice ADR cu privire la stadiul procesului de accesibilizare a site-urilor web și aplicațiilor mobile deținute.

În termen de 18 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României a normelor, fiecare organism din sectorul public are obligația să dețină un raport de inspecție pentru fiecare site web/aplicație mobilă din administrarea sa, pe care îl va reînnoi în funcție de valabilitatea acestuia.

„Dezvoltarea societății digitale din ultimii ani impune adaptarea site-urilor web și ale aplicațiilor mobile la nevoile utilizatorilor, oferindu-le noi posibilități de accesare a informațiilor și a serviciilor.

Site-urile WEB  sau  aplicațiile mobile pot fi considerate accesibile dacă o persoană cu dizabilități le  poate folosi în mod eficient în ciuda dizabilității sale”, a declarat președintele ADR, Dragoș-Cristian Vlad.

Principiile de bază care trebuie respectate în dezvoltarea site-urilor web și aplicațiilor mobile aparținând organismelor din sectorul public sunt:

a) perceptibilitatea – informaţiile şi componentele interfeţei de utilizare trebuie să poată fi prezentate utilizatorilor în moduri pe care aceştia le pot percepe;

b) operabilitatea – componentele interfeţei de utilizare şi navigarea trebuie să poată fi utilizate;

c) inteligibilitatea – informaţiile şi exploatarea interfeţei de utilizare trebuie să poată fi înţelese;

d) robusteţea – întreg conţinutul trebuie să fie suficient de robust încât să poată fi interpretat în mod fiabil de o gamă largă de agenţi utilizatori, inclusiv de tehnologiile de asistare.

Autoritatea pentru Digitalizarea României în calitate de autoritate de reglementare şi supraveghere în domeniul accesibilităţii site-urilor web şi a aplicaţiilor mobile, a elaborat normele de monitorizare a conformităţii site-urilor web şi a aplicaţiilor mobile cu cerinţele privind accesibilitatea. Normele conțin:

a) periodicitatea monitorizării şi eşantionarea site-urilor web şi a aplicaţiilor mobile care fac obiectul monitorizării;

b) la nivelul site-urilor web, eşantionarea paginilor web şi a conţinutului paginilor respective;

c) la nivelul aplicaţiilor mobile, conţinutul care urmează să fie testat, luând în considerare momentul lansării iniţiale a aplicaţiei şi al actualizărilor ulterioare ale funcţionalităţilor;

De asemenea, ADR monitorizează conformitatea site-urilor web şi a aplicaţiilor mobile ale organismelor din sectorul public cu cerinţele privind accesibilitatea, pe baza normelor de monitorizare menționate anterior şi a raportului de inspecţie.

Mai multe informații cu privire la acest subiect se pot regăsi pe site-ul ADR, la secțiunea Societate Informațională.