Joi, 16 iunie 2022, cooperarea României cu Republica Moldova a intrat într-o nouă etapă de referință: ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja a semnat la Chișinău, împreună cu viceprim-ministrul moldovean pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu, o declarație comună privind constituirea unei Comisii mixte pentru implementarea Memorandumului de înțelegere în domeniul transformării digitale dintre cele două state.
Comisia mixtă româno-moldoveană va fi formată din reprezentanți ai Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, ai Autorității pentru Digitalizarea României și ai Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) – din partea României, precum și din reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale de profil din Republica Moldova: Agenția de Guvernare Electronică, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică și Agenția Servicii Publice.
Președinția Comisiei mixte va fi exercitată de fiecare parte semnatară a declarației prin rotație, timp de șase luni. Primul președinte al Comisiei a fost desemnat Octavian Oprea, vicepreședinte al Autorității pentru Digitalizarea României.
“Prin acest pas transmitem un mesaj clar cetățenilor și autorităților de nivel național, regional și internațional, precum și comunității de afaceri și TIC din stânga și din dreapta Prutului, anume că acest spațiu digital comun între Chișinău și București ne va propulsa către un nou nivel administrativ și economic”, a declarat Iurie Țurcanu, viceprim-ministrul pentru Digitalizare al Republicii Moldova.
“Trăim astăzi o zi cu adevărat istorică. Așa cum spunea prietenul, colegul, distinsul domn Țurcanu, acest spațiu digital comun înseamnă șansa țărilor noastre să se dezvolte integrat, armonios, în pas cu vremurile. Unirea digitală înseamnă șansa dezvoltării. Digitalizarea înseamnă conectarea oamenilor la oportunități: conectarea cetățenilor între ei, conectarea cetățenilor la serviciile statului, precum și la oportunitățile pe care le oferă mediul privat. Podurile peste Prut nu trebuie să fie doar din beton, ciment și fiare: ele se pot face mai ușor, eficient, digital, prin noile tehnologii. Prin efortul nostru comun, România și Republica Moldova pot avea un brand comun în fața întregii Europe: un brand al transformării digitale care se bazează pe resursa umană excelentă pe care o avem în ambele statele”, a declarat ministrul cercetării, inovării și digitalizării României, Sebastian Burduja.
“Acest moment marchează conectarea digitală a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană – de acum încolo, din punct de vedere digital, cetățenii de peste Prut vor putea beneficia de drepturi digitale similare cu ale cetățenilor europeni. Putem să spunem că astăzi Republica Moldova s-a integrat din perspectivă digitală în Uniunea Europeană”, a declarat vicepreședintele ADR, Octavian Oprea.
Pe agenda comună a delegațiilor din România și Moldova se regăsește intensificarea parteneriatului strategic și a dialogului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României în domeniul transformării digitale, cu următorii pași:
- crearea unui spațiu digital comun între Republica Moldova și România;
- realizarea schimbului de date între instituțiile celor două state;
- recunoașterea mutuală a semnăturilor electronice;
- elaborarea unei agende comune de lucru în domeniul transformării digitale;
- dezvoltarea platformelor, infrastructurilor digitale și a serviciilor publice electronice;
- facilitarea investițiilor și a antreprenoriatului inovativ în domeniul tehnologiei informației;
- asigurarea securității cibernetice.