Search
Close this search box.

Digital Innovation Hubs – Contestații depuse

14/11/2020

În contextul desfășurării procesului național de selecție a centrelor de inovare digitală care, în urma evaluării și deciziei Comisiei Europene, vor deveni membre ale Rețelei Europene, în perioada 5 noiembrie – 16 noiembrie, candidații au avut posibilitatea de a depune contestații privind rezultatele publicate.

Pentru menținerea nivelului ridicat de transparență a procesului de selecție, vă comunicăm faptul că au fost depuse, în termen, un număr de 4 contestații, toate aferente Regiunii București-Ilfov:

1. Asociația Națională a Industriilor de Morărit și Panificație din România – ANAMOB;

2. Digital Innovation Smart eHUB;

3. Green Digital Innovation Hub (Green eDIH);

4. DIH Technology Enabled Construction.

În completarea informațiilor prezentate anterior în anunțurile postate pe site-ul Autorității pentru Digitalizarea României și discutate în cadrul evenimentului de informare privind rolul centrelor de inovare digitală în implementarea Programului Europa Digitală, organizat în 31 iulie 2020, precizăm următoarele aspecte:

I. Buget

– Propunerea inițială a Comisiei Europene pentru bugetul total al Programului Europa Digitală a fost de 8,2 miliarde de euro. Cu toate acestea, în contextul negocierilor pe tema Cadrului Financiar Multianual 2021-2027,  pe data de 21 iulie 2020, Consiliul European a agreat asupra unei reduceri de 17,5%, ajungând la noul buget de 6,8 miliarde euro.

– Ținând cont de noul buget agreat de către Consiliul European, României îi revine suma de 34,96 milioane euro pentru toată perioada de implementare a programului Europa Digitală, respectiv 7 ani.

– Cu un buget de 4,99 milioane euro pe an, România poate selecta, ținând cont de necesitatea atingerii un echilibru geografic, tehnologic și sectorial, un număr minim de 5 DIH-uri și un număr maxim de 10 DIH-uri.

– Menționăm faptul că actuala propunere de buget poate suferi modificări suplimentare, în condițiile în care Propunerea de regulament nu a fost adoptată încă, iar negocierile cu Parlamentul European continuă.

II. Procedura națională de selecție

– Acest proces național de selecție, care se află în desfășurare din data de 10 august, și este organizat în parteneriat cu Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, reprezintă doar una din cele două etape a procedurii prin care vor fi selectați membrii rețelei europene de centre de inovare digitală.

– Conform Propunerii de Regulament privind instituirea Programului Europa Digitală, Comisia Europeană a solicitat statelor membre să desemneze un număr de DIH-uri potențiale care trebuie să fie răspândite geografic în toată țara şi care răspund nevoilor sectorului public și  companiilor, luând în considerare prioritățile naționale și punctele forte ale economiei românești.

– Având în vedere limitele minime și maxime stabilite în funcție de bugetul disponibil, statele membre vor trimite o listă a centrelor de inovare digitală care au trecut de procesul național de selecție.

– Procesul de selecție a membrilor rețelei europene de centre de inovare digitală va continua la nivelul Comisiei Europene, iar numărul DIH-urilor din România care vor deveni centre europene de inovare digitală (eDIH) depinde, în totalitate, de calitatea propunerilor.

III. Obiectivul centrelor de inovare digitală

– Prioritatea majoră a centrelor de inovare digitală este aceea de a susține accelerarea tranziției digitale la nivelul întregii economii și administrații publice, prin acțiuni concrete. Fiind organizații cu obiectiv non-profit, activitatea acestora trebuie să fie influențată, în principal, de nevoile din regiunea de dezvoltare pe care o reprezintă și de resursele disponibile.

– De asemenea, spre deosebire de programele anterioare (ex. Horizon 2020), Programul Europa Digitală evidențiază o abordare practică față de transformarea digitală, care să reflecte beneficiile concrete ale digitalizării pentru viața de zi cu zi a cetățenilor și pentru activitatea companiilor. Astfel, centrele de inovare digitală trebuie să identifice acele tehnologii/soluții digitale care ar avea cel mai mare impact asupra dezvoltării economiei regionale și să se specializeze în dezvoltarea și implementarea acestora.

– Criteriile de evaluare prezentate în cadrul evenimentului de informare au fost elaborate astfel încât să sprijine actorii interesați în formularea unei aplicații adaptate la cerințele Programului Europa Digitală.

Reiterăm faptul că toate aceste informații au fost prezentate de către Comisia Europeană în cadrul evenimentului organizat în data de 31 iulie și sunt abordate, în mod detaliat,  în toate documentele sugerate ca și bibliografie în anunțul https://www.adr.gov.ro/centrele-de-inovare-digitala-in-programul-europa-digitala-informatii-generale/. De asemenea, vă recomandăm să consultați site-ul Comisiei Europene unde puteți găsi varianta actualizată a documentului privind rolul centrelor de inovare digitală în Programul Europa Digitală: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/node/94164.

Conform calendarului prezentat anterior, termenul pentru soluționarea contestațiilor înregistrate este 23 noiembrie 2020, iar rezultatele finale vor fi publicate până pe data de 26 noiembrie 2020.