Search
Close this search box.

ADR pune în dezbatere publică propunerea de modificare a Regulamentului pentru Identitatea Electronică Europeană (eIDAS)

18/11/2021

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a pus astăzi în dezbatere publică propunerea de  modificare a Regulamentului European 910/2014 (eIDAS), care stabilește cadrul pentru Identitatea Electronică Europeană.

Proiectul noului Regulament va impune emiterea unui „portofel european pentru identitatea digitală”, care urmează a fi eliberat de statele membre pe baza unor standarde tehnice comune și care va putea fi folosit de toți cei 450 de milioane de cetățeni ai UE.

„Identitatea electronică este poarta de acces către toate serviciile publice de e-guvernare și un pilon esențial în interconectarea digitală a României cu Uniunea Europeană. Am semnat astăzi contractul de implementare a proiectului PSCID – Platforma Software Centralizată de Identificare Digitală. Am inclus in platforma PSCID și portofelul electronic.

În acest e-wallet poate fi inclus absolut orice document în format electronic și semnat calificat, incluzând aici cardurile bancare, actele de studii, certificatul digital COVID. Statul român va avea un e-wallet interconectat cu reţeaua europeană de servicii de încredere”, a spus președintele ADR, Octavian Oprea.

Conform proiectului de modificare a Regulamentului, până în 2030, cel puțin 80 % dintre cetățeni, rezidenți și persoane juridice vor putea utiliza o soluție de identificare electronică pentru a accesa serviciile publice esențiale.

Portofelul european pentru identitate digitală reprezintă un serviciu care îi va permite utilizatorului (persoană fizică sau juridică) să utilizeze date de identitate, credențiale și atribute legate de identitatea sa, să le furnizeze beneficiarilor la cerere și să le utilizeze în scopul autentificării, online și offline.

Datele de identitate, credențialele și atributele legate de identitate se referă la adresă, vârstă, gen, stare civilă, componență a familiei, cetățenie, calificări educaționale/profesionale, titluri și licențe, autorizații publice, date financiare și date privind societatea comercială.

Portofelul european digital va permite, de asemenea, utilizarea semnăturilor electronice, care pot facilita participarea politică, semnarea documentelor în relația cu statul, a contractelor, facturilor, declarațiilor fiscale etc.

Spre deosebire de actualul cadru eIDAS, noua propunere îi adaugă acestui produs o serie de „atribute” electronice, cum ar fi certificate medicale sau calificări profesionale, necesare recunoașterii juridice paneuropene a acestor credențiale în format electronic.

Totodată, pentru a răspunde dinamicii piețelor și evoluțiilor tehnologice, prezenta propunere extinde lista actuală eDAS cuprinzând serviciile electronice de încredere cu trei noi servicii de încredere calificate: furnizarea de servicii de arhivare electronică, registre electronice și gestionarea dispozitivelor de creare a semnăturilor și a sigiliilor electronice la distanță.

Propunerea de modificare a Regulamentului face parte din prioritățile stabilite prin documentul strategic „Busola pentru dimensiunea digitală 2030: modelul european pentru deceniul digital”, în comunicarea Comisiei Europene din 9 martie 2021.

Având în vedere că la nivelul instituției a fost demarat procesul de elaborare a unei poziții naționale, care să definească prioritățile în procesul de negociere a acestui dosar legislativ, iar poziția României trebuie să fie corelată nevoilor concrete și specifice ale actorilor naționali, ADR invită părțile interesate să transmită recomandările și sugestiile referitoare la propunere la adresa: sriae@adr.gov.ro.

Propunerea de regulament poate fi consultată la următorul link: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=CELEX:52021PC0281&from=RO