Ca urmare a solicitărilor primite de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) după reluarea activității Consiliului Național pentru Tranformare Digitală (CNTD), înscrierile în acest for consultativ rămân deschise pe termen nelimitat.
CNTD este forul consultativ al ADR fără personalitate juridică, creat pentru consolidarea colaborării dintre sectorul public şi organizațiile mediului privat și ale societății civile. CNTD este și un organism tehnic, în care instituțiile aflate în serviciul public, împreună cu organizațiile private din industria IT și societatea civilă, vor trasa parcursul corect către o Românie digitală și puternic conectată la statele partenere din UE și NATO.
Entitățile care doresc să obțină statutul de membru al CNTD sau să-și actualizeze datele de contact comunicate anterior Secretariatului CNTD pot face acest lucru accesând link-ul https://forms.gle/HrUiCW7Q8Yd6LCgU9.
Conform Art. 17 alin. 6) din HG 89/2020 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Digitalizarea României, „statutul de membru al CNTD se aprobă prin decizie a preşedintelui ADR, pe baza unei solicitări fundamentate primite din partea entităţii care doreşte a fi reprezentată în cadrul CNTD”. În redactarea solicitării fundamentate, entitatea poate include și opțiunea pentru a activa într-un grup de lucru al CNTD.
În cadrul Consiliului Național pentru Transformare Digitală au fost constituite grupuri de lucru tematice, prin decizie a preşedintelui ADR, acestea având în vedere teme precum cloud-ul guvernamental, identitate electronică, AI și big data, transformarea digitală sau competențele digitale.
Platforma folosită pentru colaborarea în cadrul CNTD poate fi accesată aici: https://cntd.e-guvernare.ro/.
„Autoritatea pentru Digitalizarea României este deschisă tuturor sugestiilor și contribuțiilor pe care mediul privat și mediul academic doresc să le facă în ceea ce privește transformarea digitală a administrației publice. S-a dovedit în ultimele luni faptul că procesul de consultare publică a îmbunătățit semnificativ normele legislative care vor configura cloud-ul guvernamental, de aceea considerăm că implicarea în activitatea CNTD a companiilor, asociațiilor, a mediului academic și a tuturor actorilor din zona IT&C reprezintă un factor esențial pentru soluțiile digitale pe care ADR le livreazp. Așadar, păstrăm deschise înscrierile în CNTD pentru toți cei care pot contribui cu idei și soluții la configurarea digitalizării României”, a declarat Dragoș Vlad, președintele ADR.
Misiunea CNTD ca agora digitală este să dezbată și să determine pașii pe care administrația publică și industria IT din România trebuie să îi facă pentru a recupera decalajele dintre țara noastră și celelalte state europene.
CNTD va contribui la creșterea gradului de transparență a deciziilor administrației publice, asigurând informarea, consultarea și participarea activă a membrilor Consiliului în procesul de elaborare a documentelor strategice și a actelor normative cu efecte asupra procesului de transformare digitală a economiei și societății românești.
Din 2020 până în prezent, peste 300 de organizații din mediul privat și din societatea civilă au devenit membri ai CNTD.